Alen Budaj
Vallis Judaea - Povijest požeške židovske zajednice
(Zagreb, 2007.)

Izdavač:
D-graf d.o.o., Zagreb
Za nakladnika:
Ružica Duliba (direktor)
Glavni urednik:
Salamon Jazbec
Recenzenti:
prof. dr. sc. Neven Budak i prof. dr. Tvrtko Jakovina
Distributer:
Margelov institut, Zagreb

Projekt u obliku pisane monografije, pod nazivom "Vallis Judaea - povijest požeške židovske zajednice " započet je 1997. godine. Iz samog naslova razvidan je sadržaj ovog zamašnog projekta što se bavi osebujnom poviješću židovske zajednice na prostoru Požeške kotline, ali se u mnogim dijelovima dotiče i Židova prisutnih na teritoriju negdašnje Požeške županije, a koja je obuhvaćala gradove Požegu, Pakrac, Slavonski Brod (Brod na Savi), Daruvar i Novu Gradišku.

Zašto "Vallis Judaea"? Četvrti sin biblijskog patrijarha Jakova zvao se Juda. Po njemu je došao naziv za južnu židovsku državu nastalu raspadom Velikog židovskog kraljevstva na dva dijela (928. pr.n.e.) nakon smrti kralja Salamona. Od tog trenutka pripadnici Judinog plemena i ostali židovski stanovnici Kraljevstva Jude nazivaju se Judejcima (Jehudim), a nazivali su se tako i kasnije židovski stanovnici Judeje, južne rimske provincije Palestine. Zvučnim imenom "Vallis Judaea" ili "Dolina Židova" htio sam ukazati na golemi utjecaj Židova u jednoj povijesnoj epohi razvoja i napretka Požeške kotline, gdje su ostavili dubok i neizbrisiv pečat vidljiv i danas nakon 60 godina od njihovog tragičnog nestanka...

Kliknite ovdje i kupite knjigu!

Alen Budaj
Minimisation of the Number of Jewish Victims Exacerbates the Crime at Jasenovac

 

Jasenovac,
Proceedings of 4th International Conference on Jasenovac.

Banja Luka – Donja Gradina May 30-31, 2007,
pp. 167-183

Publishers: Public Institution Memorial Area Donja Gradina, Kozarska Dubica
and Association Jasenovac –Donja Gradina, Banja Luka

 

Salamon Jazbec
Magnissimum crimen - Pola vijeka revizionizma u Hrvata
(Zagreb, 2008.)

Izdavač:
Margelov institut, Zagreb

Za nakladnika:
Alen Budaj (direktor)

Izvršni urednik izdanja:
Alen Budaj

Kad se čovjek suoči s potrebom sagledavanja davne tragedije takvih osobina i razmjera, da čak i mutna sjenka koju na naše živote baca iz svojeg doba paralizira sve naše predodžbe i imobilizira svaku iskustvenu spoznaju koju baštinimo - ne preostaje drugo doli ponizno pokušati razumjeti ono što nam se čini upravo neshvatljivo.

Kako stoga na ispravan način tumačiti i prikazati barem dio patnje što ju je kolosalna tragedija Holokausta nanijela neznanim i znanim stradalnicima koji su ovdje živjeli i umrli generacijama prije nas? Zadaća nije laka: u osvit XXI. stoljeća valja dojmljivo i vjerodostojno predočiti stradanja osoba ubijanih u prvoj polovini četvrte decenije XX. stoljeća temeljem rasnog zakonodavstva i genocidnog progona proskribiranih manjinskih naroda i vjera; moramo čestito i uvjerljivo razjasniti sudbinu onih nesretnika koji nisu ocijenjeni jednakovrijednima i ravnopravnima ostalim građanima, za koje zemlja nije smjela biti domovinom, već tek nepreglednim minskim poljem na kojem puste tisuće prebivaju u internaciji. Jedan korak u bilo kojem smjeru mogao je sred tog užasa svakom tijelu biti zadnji. Voltaire govoraše da je raj na zemlji ondje gdje on trenutno stoji.

Kliknite ovdje kako biste kupili knjigu!

 

Zdenka Novak
Kad se nebo srušilo
(Zagreb, 2002.)

Izdavač:
Udruga umjetnika "August Šenoa", Zagreb

Urednik:
dr. Vladimir Pašagić

Distributer:
Margelov institut, Zagreb

Autorica Zdenka Novak, rođena 26. studenoga u Zagrebu u imućnoj židovskoj obitelji, istinitu priču svog života počinje opisom bezbrižnog djetinjstva i sretne mladosti. Kao grom iz vedra neba dolazi Drugi svjetski rat sa svim svojim strahotama. Supruga joj odvode u koncentracijski logor iz kojeg se više neće vratiti, a na isti način izgubit će roditelje i sestru. Ona se pak spašava nekim čudom i odlazi najprije u izbjeglištvo, a potom u partizane... Potresna priča autorice Zdenke Novak još jednom će potaknuti čitatelje na razmišljanje o tragičnim posljedicama rasne i vjerske netrpeljivosti - temi koja, nažalost, ni u trećem tisućljeću nije nimalo izgubila na aktualnosti. Uspiju li ovi opisi užasa, kroz koje su prošle tisuće i tisuće ljudi, dati barem malen doprinos razumijevanju i toleranciji među pripadnicima različitih naroda,knjiga autorice Zdenke Novak postigla je svoj cilj.

Kliknite ovdje kako biste kupili knjigu!

 

Također, knjige se mogu naručiti na e-mail ili faks Margelovog instituta.